Nokia accessoires

Vind hier de nieuwste Nokia producten en alle Nokia accessoires! U heeft hieronder de mogelijkheid om te selecteren binnen welke categorie u alle Nokia producten wilt bekijken. Uiteraard heeft u ook de mogelijkheid om alle producten van Nokia in een lijst te bekijken.

Nokia Corporation is een Finse fabrikant van telecomapparatuur, waaronder mobiele telefoons en netwerkzendmasten. Het hoofdkantoor van dit bedrijf is gevestigd in Espoo, Finland, een van de grootste steden van Finland. Het bedrijf heeft over de hele wereld Nokia Stores en verschillende fabrieken die hun telefoons en accessoires assembleren. Het wereldberoemde logo van Nokia bestaat uit twee handen die elkaar vastpakken, met de slogan Connecting people.

Geschiedenis

Nokia werd in 1865 opgericht door Fredrik Idestam. Hij had een molen gebouwd, waar hout vermalen werd tot pulp. In 1871 verhuisden ze naar het dorpje Nokia in Finland, waar hij zijn bedrijf naar vernoemde. Het dorpje is op zijn beurt weer vernoemd naar de rivier die door het dorpje stroomt: de Nokianvirta. Het water van deze rivier werd gebruikt als aandrijving voor de molens.

Na zijn pensionering in 1896 heeft Idestam zijn zeggenschap van het bedrijf overgedragen aan Leo Mechelin, medeoprichter van Nokia. Mechelin nam over als nieuwe CEO, en haalde de aandeelhouders over om in te stemmen met een plan om energie op te wekken, waarmee Nokia dus ook leverancier van elektriciteit werd.

In 1898 is het bedrijf Finnish Rubber Works opgericht door Eduard Polón, dat rubberproducten maakte onder de merknaam Nokia. In 1912 richtte Arvid Wickström het bedrijf Finnish Cable Works op. Dat bedrijf produceerde kabels voor telefoons en telegrafen, en ook voor electriciteitskabels.

Toen aan het eind van de Eerste Wereldoorlog Nokia aan de rand van het faillissement stond kocht Finnish Rubber Works Nokia, voornamelijk om de elektriciteitsvoorziening van de fabriek zeker te stellen. In 1922 kocht Finnish Rubber Works het Finnish Cable Works bedrijf, en daarmee gingen de drie bedrijven verder onder de bedrijfsnaam Finnish Rubber Works, maar bleef de merknaam Nokia gebruikt worden voor verschillende producten.

De drie bedrijven, die gezamenlijk eigendom waren, zijn in 1967 samengevoegd tot een groot conglomeraat: Nokia Corporation. Dit conglomeraat was actief in verschillende industrieën, waaronder papierproducten, auto- en fietsbanden, schoeisel, kabels, televisies, en andere consumentenelektronica, militaire communicatieapparatuur, gasmaskers, chemicalien, en vele andere takken. Elke business unit had een eigen directeur, die direct verslag moest afleggen aan de eerste Nokia Corporation president: Björn Westerlund (1912-2009).

Rond het begin van de jaren 1990 besloot Nokia om uit de consumentenelektronica te stappen, en verschillende bedrijfsactiviteiten die niet langer tot de core business behoorden werden afgestoten. Voorbeelden hiervan zijn Nokian Tyres en Nokian Footwear. In de jaren 90 heeft Nokia alle activiteiten die niet met telecommunicatie te maken hadden afgestoten.

Nokia telecommunicatie

De telecommunicatie activiteiten zijn ontstaan in de electronics divisie, die opgezet werd in 1960, en in 1962 zijn eerste product op de markt bracht: Een pulsanalyzer die gebruikt kon worden in kerncentrales. Deze divisie heeft 15 jaar lang verlies gedraaid, en toch heeft Westerlund vertrouwen gehouden in deze divisie

In de jaren 70 van de vorige eeuw werd Nokia actiever in telecommunicatie door het ontwikkellen van de Nokia DX200, een switch om telefoongesprekken te kunnen schakelen. Dit apparaat werd in 1982 de eerste microprocessor gestuurde server die volledig digitaal werkte. De DX200 werd het werkpaard van de netwerk divisie. De netwerkdivisie is in de jaren 70 deels in handen gekomen van een bedrijf dat eigendom was van de Finse staat. Dat belang is in 1987 terugverkocht aan Nokia, en in 1992 is de naam van de netwerkdivisie veranderd in Nokia Telecommunications.

Mobiele telefoons

De eerste mobiele telefoons die Nokia produceerde waren gebaseerd op het "0G" netwerk. Sinds de jaren 60 had Nokia al communicatieapparatuur voor militaire en commerciële doeleinden geproduceerd. in 1964 heeft Nokia de VHF (Very High Frequency) radio geproduceerd, tegelijkertijd met Salora Oy. De twee bedrijven hebben samen de ARP (auto radio telefoon) ontwikkeld, en het eerste commercieel werkende mobiele telefoonnetwerk in Finland, toegankelijk voor het publiek. Dit netwerk werd in 1971 geïntroduceerd, en had in 1978 landelijke dekking.

De samenwerking tussen Nokia en Salora Oy leidde tot de start van Mobira Oy. Mobira begon met het maken van telefoons voor het Nordic Mobile Telephony netwerk (1G). Hun eerste autotelefoon werd door Mobira in 1982 geïntroduceerd. In 1984 nam Nokia Salora Oy over, en werd daardoor ook volledig eigenaar van Mobira Oy. De merknaam werd veranderd naar Nokia-Mobira Oy. De Mobira Talkman, geintroduceerd in 1984 was een van de eerste transporteerbare telefoons. 3 jaar later, in 1987 introduceerde Nokia 's werelds eerste handheld mobiele telefoon: de Mobira Cityman 900 voor het 900mHz netwerk. Waar de talkman net geen 5 kilo woog, hoefde je met de Cityman net 800gram mee te dragen. De kosten van dit toestel bedroegen zo'n 24.000 finse mark, ofwel ongeveer € 4560,-. Ondanks de hoge prijs was dit toestel een groot succes, het werd een statussymbool voor de rijken der aarde (waar er een netwerkdekking was althans).

Nokia's mobiele telefoons ontvingen een geweldige publiciteit toen Mikhail Gorbachev, de toenmalige president van de Sovjet-unie, gefotografeerd werd terwijl hij een telefoongesprek voerde met zijn minister van communicatie via de Cityman 900. Vandaar dat dit toestel de bijnaam "de Gorba" kreeg. In 1988 namen enkele vooraanstaande medewerkers van Nokia-Mobira Oy ontslag om voor zichzelf te beginnen. Een jaar later veranderde Nokia de naam Nokia-Mobira oy naar Nokia Mobile Phones.

Nokia was een van de belangrijkste ontwikkelaars van het GSM (global system for Mobile Communications) netwerk, de tweede-generatie mobiele technologie kon zowel data als stemverkeer dragen. Nokia had waardevolle ervaring opgedaan met de ontwikkeling van het NMT netwerk, dat ervoor zorgde dat Nokia nauw betrokken bleef bij de ontwikkeling van het GSM netwerk. In 1987 werd dit netwerk dan ook geadopteerd als de nieuwe Europese standaard voor digitale mobiele technologie. In 2006 kondigden Nokia en Siemens aan dat ze hun netwerk divisies samen zouden voegen onder de nieuwe naam Nokia Siemens Networks.

Nokia leverde het eerste GSM netwerk aan de Finse provider Radiolinja in 1989. ’s Werelds eerste mobiele telefoongesprek over het GSM netwerk werd gemaakt op 1 juli 1991 in Helsinki via een Nokia netwerk door de toenmalige Finse Minister President: Harri Holkeri. Hij gebruikte een prototype Nokia GSM telefoon. In 1992 werd de eerste GSM telefoon commercieel gelanceerd voor het brede publiek. De lanceerdatum was 10 november 1992, die aanduiding werd opgenomen als de naam voor het toestel: de Nokia 1011.

Vanaf dat moment volgden ontwikkelingen zich in een razendsnel tempo op. De karakteristieke Nokia ringtone, afgeleid van een klassiek muziekstuk, gecomponeerd door Francisco Tárrega, genaamd de Gran Vals, werd in 1994 voor het eerst geïntroduceerd op de Nokia 2100. De tune werd in de eerste mobiele telefoons Grande Valse genoemd, maar omdat het zo karakteristiek van Nokia was, is dit in 1998 veranderd naar Nokia Tune. Deze 4-maten tellende tune is volgens veel mensen de meest gehoorde melodie ter wereld.

Het succes van de mobiele telefoon werd versterkt door het verbeteren van de kwaliteit van het gesprek, het toevoegen van sms (een dienst die in de jaren 70 is ontwikkeld door Logica en CMG), camera, kleurenscherm, Bluetooth, en recentelijker 3G, UMTS, Wifi en GPS.

Sindsdien zijn succesvolle toestellen als de Nokia 1100, de 3310, de 6230 en de N95 geintroduceerd, waarmee Nokia zijn positie op de markt voor mobiele telefoons heeft versterkt. Van de Nokia 1100 zijn sinds de lancering in 2003 meer dan 200.000.000 exemplaren verkocht, dat betekent dat wereldwijd 1 op de 30 mensen zo’n toestel heeft of heeft gehad.

Recentelijk heeft Nokia problemen om zijn positie op de smartphone markt vast te houden. Concurrenten als Apple, Blackberry en HTC veroveren snel marktaandeel, en Nokia heeft sinds de N95 geen echt succesvol toestel meer gelanceerd. De omzet daalde in 2009 met 19% naar bijna 41 miljard euro, en de winst verwaterde van zo'n 4 miljard euro in 2008 naar 1 miljard in 2009. Hoewel de omzet in het eerste halfjaar van 2010 gelijk blijft t.o.v. 2009 zet de winstdaling door. Voor 2010 verwacht Nokia zo'n 25% minder winst te maken dan het afgelopen jaar.

Het marktaandeel in het eerste kwartaal van 2010 op de markt van smartphones daalde naar 38,8%. Daarmee is het nog altijd met afstand de nummer 1 op deze markt, maar met een gemiddelde prijs van $155,- verliest Nokia snel grip op deze markt aan Blackberry (19,2%), Apple (15,9%) en HTC (5,1%). De Nokia N8, en later de Lumia modellen zouden het tij moeten keren, maar ook deze toestellen hebben niet de verwachte resultaten geboekt.

Inmiddels is Nokia niet meer het leidende merk in Smartphones, en ook niet meer in de volledige telefoonmarkt. De intensieve samenwerking met Windows moet ervoor zorgen dat Nokia weer mee gaat doen als een van de belangrijkste spelers op de telefoonmarkt.